12 zasad terapii żywieniowej dla Pacjenta bariatrycznego - Centrum leczenia otyłości | Wrocław stopotylosci.pl

12 zasad terapii żywieniowej dla Pacjenta bariatrycznego

Zalecenia żywieniowe dla Pacjentów bariatrycznych nie różnią się szczególnie od zasad właściwego odżywiania. Ich przestrzeganie jest jednak niezwykle ważne, ponieważ pozwala nie tylko na przygotowanie organizmu chorego do zabiegu chirurgicznego, ale również na naukę zasad zdrowego odżywiania w okresie pooperacyjnym.

Ten okres jest również ważny z psychologicznego punktu widzenia. Pozwala na nauczenie się zasad zdrowego odżywiania i przygotowanie do rozpoczęcia nowego rozdziału w życiu.

– Celem leczenia dietetycznego przed operacyjnym leczeniem otyłości jest zmniejszenie ryzyka okołooperacyjnego i pooperacyjnego u chorego. Redukcja masy ciała przed operacją o 5% – 10% daje chirurgowi więcej przestrzeni w jamie otrzewnej, a przez to zabieg łatwiej jest wykonać technicznie. Spadek wagi i odtłuszczenie organizmu powoduje również zmniejszenie wątroby co również poprawia warunki do operacji w jamie otrzewnej.  W konsekwencji skraca się czas operacji, a Pacjent lepiej przechodzi okres okołooperacyjny i pooperacyjny, szybciej wraca do zdrowia i pełnienia ról w społeczeństwie. Zmniejsza się również  ryzyko powstania powikłań pooperacyjnych – mówi specjalista Medicus Clinic lek. med. Bartosz Katkowski.

Zasady terapii żywieniowej

Poniżej przedstawiamy 12 zasad leczenia dietetycznego, które przygotował nasz specjalista bariatra, lek. med. Bartosz Katkowski. O tych zasadach należy pamiętać w szczególności w okresie przygotowania do operacji bariatrycznej, ale również w okresie pooperacyjnym.

  1. Nauka regularnego spożywania pokarmów w ciągu dnia – 3 główne posiłki i 2 przekąski. Zapobiega to spadkowi poziomu cukru we krwi. Ważne jest również spożywanie śniadań, szczególnie w ciągu 45 minut od przebudzenia, ponieważ przyspiesza to przemianę materii i zmniejsza chęć podjadania w ciągu dnia.
  2. Należy pamiętać o nawadnianiu organizmu poprzez picie między posiłkami wody lub innych płynów bezkalorycznych – małymi łykami, bez użycia słomki.
  3. Nauka spożywania posiłków w pozycji siedzącej i wyprostowanej przy stole (przez około 20 min), w pełnej koncentracji, dokładnie, powoli przeżuwając każdy kęs nawet 15-20 razy, ponieważ w ten sposób pobudza się ośrodek sytości w mózgu i przez to je się mniej, a ponadto w ten sposób uczy się zdrowych nawyków żywieniowych. 
  4. Zaleca się zmianę techniki przygotowywania posiłków ze smażenia na gotowanie, duszenie, pieczenie bez obsmażania.
  5. Unikanie spożywania słodyczy i produktów zawierających cukry proste, które na etykiecie kryją się pod postacią: agawa, cukier brązowy, inwertowany, kukurydziany, dekstroza, dekstryna, ekstrakt słodu jęczmiennego, fruktoza, glukoza, karmel, koncentrat soku owocowego, ksyloza, laktoza, maltodekstryna, maltoza, melasa, miód, sacharoza, słód kukurydziany, sok z trzciny cukrowej, syrop klonowy, kukurydziany, ryżowy, słodowy, z agawy, glukozowo – fruktozowy.
  6. Unikanie pożywienia szeroko rozumianego pod pojęciem fast food i produktów zawierających fosforany, glutaminian, azotyny, sól rafinowaną, wzmacniacze smaku tj. sos sojowy, magii, kostki rosołowe, zupki w proszku. Należy starać się samemu przygotowywać potrawy.
  7. Należy ograniczyć spożywanie pieczywa i wyrobów z mąki pszennej oraz unikać zamienników chleba takich jak wafle ryżowe, czy pieczywo chrupkie. Najlepszy chleb to: żytni, gryczany, owsiany oraz taki, który w składzie zawiera tylko: mąkę, wodę, sól i zakwas. 
  8. Powinno się nie podjadać miedzy posiłkami. Zwłaszcza dużej ilości owoców, słodkich lub słonych przekąsek . 
  9. Owoce należy spożywać w ilości do 300 g na dobę. Najlepiej jako drugie śniadanie lub podwieczorek. Można je łączyć z orzechami, pestkami lub siemieniem lnianym, ponieważ tłuszcz z nasion oleistych spowolni wchłanianie glukozy.
  10. Dobrze jest zwracać uwagę na indeks glikemiczny produktów spożywczych. Szczególnie gdy choruje się na cukrzycę lub insulinooporność. 
  11. Można spożywać dużo warzyw – szczególnie warzyw zielonych, żółtych, czerwonych, pomarańczowych – nawet do 700 g na dobę.
  12. Należy unikać tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, który znajduje się w tłustym mięsie i tłustym mleku (powyżej 2 %) i jego przetworach (sery). Nawet 2 razy w tygodniu zalecane są tłuste ryby morskie i 20-30 gramów orzechów (włoskich, nerkowca, laskowych lub pestek dyni, czy słonecznika) – w ramach dostarczania niezbędnej ilości kwasów tłuszczowych dla organizmu.

 

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat chirurgicznego leczenia otyłości i terapii żywieniowej?

Najnowsze wiadomości i artykuły:
Psychologiczne aspekty otyłości
Kiedy zaczyna się otyłość? Rozpoznaj niepokojące sygnały wysyłane przez organizm
Czy operacja bariatryczna jest dla każdego? Przeciwwskazania do wykonywania zabiegu